Denis Villeneuve er en af den slags filmskabere, jeg håber, der altid vil være en plads til. Han laver store episke film, hvor man helst skal miste pusten lidt. Det siger også sig selv, at de gør sig allerbedst i biografen.
Han står blandt andet bag Arrivel fra 2016, der helt i toppen over mine egne favoritfilm. Amy Adams spiller sprogspecialisten Louise Banks, der får en noget anderledes opgave, da rumskibe ankommer til jorden. Mens hele verden går i panik, skal Louise forsøge at forstå, hvad de nyankomne prøver at fortælle.
Det lyder som plottet til en rigtig action-basker, men er i stedet en utrolig smuk film om kommunikation, tab og kærlighed. Bagefter var jeg ikke sikker på, at jeg havde forstået det hele, men det gjorde ingenting. Med fare for at lyde en smule pompøs og kedelig, så er Arrivel ligesom et storslået maleri, hvor man ikke behøver at forstå alle betydningslag for at blive rørt.
Laver storslåede film uden at flekse
Noget af det, som jeg synes der gør Denis Villenueve til noget helt specielt er, at han kan lave gigantiske og ambitiøse film, der aldrig føles som om, at han flekser med musklerne og prøver at imponere publikum. Altså den slags film, hvor man godt kan føle sig en smule dum, hvis man ikke forstår, hvad det hele gik ud på.
Derfor er han også den helt rigtige instruktør til Dune. Det er egentlig en serie af science fiction-bøger, der er skrevet af Frank Herbert, hvor den første udkom i 1965. Serien bliver ofte nævnt som en af de bedste science fiction-værker nogensinde.
I 1984 blev Dune filmatiseret med en meget ung Kyle MacLachlan i hovedrollen og David Lynch som instruktør. Jeg elsker filmen i alt dens 80’er-kitsch, og vil nok altid have en forudindtaget kærlighed for det meste som David Lynch og Kyle MacLachlan er involveret i. Selvom udgaven fra 1984 har sine kvaliteter, så er det langtfra en perfekt film.
Denis Villenueve har fortalt i flere interviews, at han har været stor fan af Dune, siden han læste bøgerne som ung teenager. Derfor var det en stor drøm, der gik i opfyldelse, da han fik lov til at lave sin egen version. Han har delt Frank Herberts første bog i to, hvor del 1 kom i biografen i 2021.
Timothée Chalamet er den nye Kyle MacLachlan
Denne gang er det Timothée Chalamet, der spiller den unge Paul Atreides, som ankommer med sin familie til ørkenplaneten Arrakis, hvor de skal være ansvarlige for krydderi-produktionen. Der er dog stærke politiske kræfter på spil og inden længe kæmper familien for deres overlevelse og må prøve at alliere sig med de originale beboere, fremerne.
Det er dog lettere sagt end gjort, for fremerne er selvsagt ikke vilde med de udefrakommende, der med hård hånd har koloniseret deres hjem i mange år. På trods af at Atreides-familien kom med fred, så er de kun lige ankommet og svære at skelne fra tidligere herskere.
I ’Dune: Part two’, der kom tidligere i år er det lykkedes Paul at flygte sammen med sin mor, Lady Jessica, der er en del af den mystiske Bene Gesserit-sekt. De mystiske hekse fra Bene Gesserit er en stærk politisk magt i hele universet, der opererer i det skjulte for at skubbe historien i den retning, som de ønsker. Den magt bruger Lady Jessica også på Arrikis, hvor hun skubber til historien om, at Paul er legemliggørelsen af en længe ventet profeti, hvor Lisan al Gaib vil befri planeten fra deres besættere.
Mange fremere tager Paul til sig som deres frelser, men han kæmper selv imod og har ikke lyst til at være en Messiah, for han har set alt det onde, som det kan føre med sig.
Mere Dune er på vej
Både første og anden del af Denis Villeneuves Dune har været en stor succes, så nu skulle en tredje film efter sigende være på vej. Villeneuve har i hvert fald udtalt, at han er i gang med at skrive et manuskript, der bygger på en anden af Frank Herberts bøger om Dune, så forhåbentlig bliver det til en trilogi.
Vi får også lov at høre mere om Bene Gesserit, der bliver omdrejningspunktet i en ny serie, Dune: Prophecy, som får premiere på Max til november.
You must be logged in to post a comment.