Foto: Chuck Hodes/FX.

Kan madlavning være kunst? Og er prisen for at lykkedes det hele værd? Når man ser The Bear, hvor tredje sæson fik premiere på Disney+ i midten af juli, er der ingen tvivl. Madlavning ER kunst og prisen kan være alt for høj.

I The Bear møder vi kokken Carmy (Jeremy Allen White, der vender hjem til Chicago, for at overtage familierestauranten efter hans bror har begået selvmord. Med bagagen fuld af jobs på nogle af verdens bedste restauranter, heriblandt danske NOMA, har han store ambitioner for den lille sandwichbiks, der i tredje sæson er blevet omdannet til en restaurant (The Bear) med michelin-ambitioner.

De to første sæsoner af The Bear har begge fået en næsten enstemmig begejstret modtagelse, og udråbes af flere som noget af det bedste indenfor serieland i mange år. Derfor var der store forventninger til tredje sæson, der dog har fået en mildest talt blandede anmeldelser. I stedet for at fortsætte med den lige ud af landevejen-historiefortælling, der har præget de to første sæsoner, så har skaberne turde at gå andre veje i sæson tre.

Sæson 2 sluttede med Carmy, der ved et uheld var blevet låst inde i restaurantens fryser på en højspændt åbningsaften, hvor næsten alt gik galt. Her fik han en mental nedsmeltning, der på flere måder fortsætter igennem hele sæson 3.

Carmy vil lykkedes, lige meget hvad det koster, og for at opnå sine mål, tager han ubevidst alle andre med i faldet. Han ofrer sine laster (fx rygning koster værdifuld tid, som kunne være brugt i køkkenet) og kærligheden. Claire, som ellers var med til at give ham et glimt af et mere roligt liv, bliver brutalt droppet til stor undren og bekymring for alle omkring ham.

Carmy er blevet til klicheen om den ambitiøse og kompromisløse kok, der styrer sit køkken med frygt, aggression og en nultolerance for fejl. Den slags kok som blandt andet René Redzepi fra NOMA tidligere har haft ry for at være.

I glimt ser man, hvordan Carmy selv er blevet formet i mødet med chefkokke i andre køkkener. Specielt en sadistisk ondskabsfuld tidligere overordnet, i form af den yderst velspillede Joel McHale, har sat dybe spor hos Carmy. Han beskriver selv, hvordan han fik sit mentale helbred ødelagt i det køkken, men er godt i gang med at gøre det samme ved sine egne medarbejdere.

Ved siden af står kokken Sydney (Ayo Edebiri), der egentlig skulle være partner på lige fod med Carmy, men i stedet kæmper med at holde sammen på det kaos, som han efterlader i sit kølvand. Hun har sine egne problemer at slås med, og i det skjulte overvejer hun om The Bear er vejen til arbejds-lykken, eller om hun burde tage imod andre tilbud.

Jeg elskede sæson 1 og 2 af The Bear, og var lidt bekymret, da de mindre gode anmeldelser af sæson tre begyndte at dukke op. Men jeg er klart på det hold, der mener, at The Bear stadig er noget af det allerbedste, der kan streames lige nu.

Se The Bear – Sæson 1-3 på Disney+